Water – de fase van de winter

  • Smaak: ZOUT
  • Klimaat: KOUDE
  • Fase van ontwikkeling: SLAPEN
  • Geur: BEDORVEN
  • Energie uit zich in: HOOFD EN SCHAAMHAAR
  • Emotie: ANGST
  • Lichaamsweefsel: BOTTEN
  • Energie opent in: OOR

Nieren, Blaas en Zhi (wil) behoren tot de fase van het Water. Water is geassocieerd met het in balans brengen, het leggen van fundamenten, het in stand houden van energieën, het in stand houden van integriteit en balans, het opnemen van energieën, en het opslaan van reserves. Het is het vermogen geworteld te blijven in het midden van een chaos. Het kan beschouwd worden als het roer des levens. Er zijn tijden dat we het grote onbekende tegemoet treden en het leven de kans moeten laten ons te laten leiden ondanks vooronderstellingen, oordeel of paniek. Water disharmonie manifesteert zich als gebrek aan richting, zaken niet afmaken, extremisme, angst of fixatie op het verrichten van alles volgens een enkele methode. Een typisch kenmerk van water (en specifiek de nier energie) is dat er alleen sprake kan zijn van een tekort, nooit van een teveel. De fase van het water, de nieren, worden wel vergeleken met een batterij. Deze kan wel leeg zijn, maar nooit te vol.

Water YIN tekort     Water YANG tekort
Pijn in de onderrug en de knieën – Weinig en donkere urine – Rode tong – Namiddagkoorts – Gloeiende wangen (niet het gehele gezicht) – Slapeloosheid en nachtzweet – Vier hete palmen – Hartkloppingen – Vroegtijdige ejaculatie – Onvruchtbaarheid – Moe en gespannen gevoel – Te vroeg grijs worden – Gespannen en onvermogen tot (creatieve) rust te komen     Vermoeidheid – Zwakte – Koude ledematen – Veelvuldig urineren – Vasthouden van water, oedeem – Pijn in de onderrug en knieën – Diarree en snelle stoelgang in de ochtend – Matige eetlust – Klachten zijn ’s-morgens erger – Onvermogen om ideeën uit te werken

Emotioneel gezien: Water kenmerkt zich door consolidatie. Het is de spreek-woordelijke filosoof; het spanningsveld tussen waarheid en mysterie. De structuur van de energie is georganiseerd rond de onthulling. Vol verbeelding op weg naar eerlijke en duurzame kennis met de vraag; wat is mijn verleden, wat is mijn bestemming, wat is de zin? Als deugd draagt het de wijsheid die tot uiting komt in wilskracht. Seks is gericht op penetratie en het onthullen van verborgen mysterie. Water in disbalans kent existentiële angst, is of bang voor het leven of bang voor de dood.

© 2015. Kompas. Alle Rechten Voorbehouden

You may also like...