Hout – de fase van de lente

  • Smaak: ZUUR
  • Klimaat: WIND
  • Fase van ontwikkeling: ONTKIEMEN
  • Geur: RANZIG
  • Energie uit zich in: NAGELS
  • Emotie: WOEDE
  • Lichaamsweefsel: PEZEN
  • Energie opent in: OGEN

De houtfase wordt geassocieerd met de Lever, de Galblaas en de Hun (de hemelse ziel). De energie in deze fase is een uitdrukking van vertrouwen. Specifiek betekent dit het vertrouwen in een god, de universele stroom, de grote geest. Het is de tijd voor het richten van de aandacht, je best doen en grenzen verleggen. Zowel innerlijk als uiterlijk. Hier is het dat we ons op nieuw terrein begeven, ons creativiteit uiten en onze aandacht richten. Een disharmonie van deze vorm van energie kan zich manifesteren als verlegenheid, depressie, over voorzichtig zijn, gebrek aan gerichte aandacht en focus, besluiteloosheid, zich leeg voelen, impulsiviteit, geïrriteerdheid en boosheid. Een storing van de Hout energie uit zich in ogen, spieren, hersenen, zenuwen en nagels. Uiting gebeurt door tranen, boosheid en schreeuwen.

Hout tekort     Hout overdaad
Wazig of slecht gezichtsvermogen – Verminderde weerstand – Passiviteit – Weinig tot geen menstruatie – Droge huid – Trillingen of gevoelloosheid – Weinig zelfrespect – Koude handen en voeten – Onvoltooide individuatie – Besluiteloosheid – Bleke huid – Duizeligheid – Rusteloosheid – Droge of verkleurde nagels – Lage bloeddruk – Weinig creativiteit – Gebrekkig aanpassingsvermogen – Droge ogen – Zware depressie of spierzwakte, zoals bij multiple sclerose en neurologische spierziekten – Onvermogen om ideeën om te zetten in daden.     Humeurig, prikkelbaar, depressief – Hoge bloeddruk – Woede – Premenstrueel syndroom – Menstruatiekrampen – Stramheid of spasticiteit – Ontstekingen – Gasvorming, oprispingen, constipatie, diarree, misselijkheid en de hik – Bonzende hoofdpijn – Pijn – Jeuk – Prikkende of rode ogen – Futloosheid – Kortademig – Gewelddadig gedrag – Benauwd gevoel in de borst of het hoofd – Tendinitis [peesontsteking], moeilijkheden met buigen en strekken – Aangezichtsverlamming en stijfheid.

Emotioneel gezien: Hout kenmerkt zich door uitbreiding. Het is de spreek-woordelijke pionier; doelgericht in een uitdagende context. De structuur van de energie is georganiseerd rond de metamor-fose. Initiatief nemen, hartstoch-telijk en actief, altijd op zoek naar dingen die bruikbaar zijn. Vraagt zich constant af: wat te doen? En hoe te doen? De dimensie waarin de energie zich richt is een duidelijke richting, heeft de vorm van een rechte lijn. Als deugd draagt het de goedheid en die wordt geuit in het hebben van moed. Seks moet van hout; meer, beter en langer. Hout in disbalans is snel geïrriteerd, boos en heeft een kort lontje.

© 2015. Kompas. Alle Rechten Voorbehouden

You may also like...