Metaal – de fase van de herfst

  • Smaak: SCHERP
  • Klimaat: DROOGTE
  • Fase van ontwikkeling: ZADEN VALLEN
  • Geur: VERROT
  • Energie uit zich in: LICHAAMSHAAR
  • Emotie: VERDRIET
  • Lichaamsweefsel: HUID
  • Energie opent in: NEUS
Metaal tekort     Metaal overdaad
Kortademigheid bij lichamelijke inspanning – Droge huid of lichaamshaar – Vermoeidheid – Verkouden, griep of lichte hoest, astmatische klachten – Zwakke stem – Verstopping – Zich uitgeput voelen – Niet kunnen uiten van verdriet – Het in herhaling vallen van schadelijke gedragspatronen – Vaak perfectionisten, niet kunnen afronden van projecten, vaak gepaard met een angst streng beoordeeld te worden – Roken verzwakt metaal – Tijdens een verkoudheid is er metaal deficiëntie – Druipneus – Zere spieren, vooral in de schouders en de achterkant van het hoofd – Gezwollen en/of kriebelende keel – Koude rillingen en een hekel aan wind – Koorts     Droge huid of slijmvliezen – Veel slijm in de neusholten of luchtwegen met mogelijk een gele of groene kleur – Opgezwollen amandelen – Rochelende of zware hoest – Opgeblazen gevoel op de borst, of een zwaar hoofd – Droge constipatie of diaree met kramp – Huidaandoeningen zoals eczeem, uitslag, netelroos, acne of psoriasis – Sterk veroordelen van anderen – Pijn in de bronchiën of het Dikke Darm kanaal – Neurotisch – Aanhoudend en ontroostbaar verdriet – Perfectionisten met een ziekelijke dwang voor netheid – Angst voor chaos en rotzooi.

Longen, de dikke darm (zowel de meridiaan als het orgaan) en de Po (stoffelijke ziel) vertegenwoordigen metaal. Centraal in deze fase staat het loslaten en een stap achteruit nemen om een ervaring te evalueren en te analyseren. In deze fase hoort ook het verfijnen van doelen en richting en de mogelijkheid om buitensporige emotionele banden met mensen en gebeurtenissen los te laten. Inspiratie, het erkennen van zichzelf en anderen plus het zuiveren van het karakter horen hier. Een metaal disharmonie wordt gekarakteriseerd door chronisch verdriet en neerslachtigheid; afstandelijkheid; obsessies; het leven in het verleden of extreme aanhankelijkheid.

Emotioneel gezien: Metaal kenmerkt zich door samentrekking. Het is de spreek-woordelijke alchemist; ordenen en beheersen. De structuur van de energie is georganiseerd rond de transmutatie. Met een groot onderscheidend vermogen en veel beheersing de dingen zui-veren. De vraag is steeds: wie ben ik en wie ben ik niet? Als deugd draagt hier de rechtvaardigheid zich uit in het juiste oordeel. Seks is sacraal en een rituele ceremonie. Metaal in disbalans is verdriet.

© 2015. Kompas. Alle Rechten Voorbehouden

You may also like...