Aarde – De fase van de nazomer

  • Smaak: ZOET
  • Klimaat: DAMP
  • Fase van ontwikkeling: RIJPEN, OOGST
  • Geur: GEURIG
  • Energie uit zich in: LIPPEN
  • Emotie: ZORG
  • Lichaamsweefsel: SPIEREN
  • Energie opent in: MOND

Aarde komt overeen met de Milt, de Maag en de Yi (het denken). Aarde wordt geassocieerd met verbinden en geduld; in het hier en nu zijn; het richten van de aandacht en het gebruiken van geestelijke associaties. Het is het vermogen stevig in het moment te staan. Geduld, stabiliteit, huiselijkheid, dienstbaarheid en het genieten van het leven behoren tot de aarde. Aarde disharmonie manifesteert zich als bezetenheid, onvermogen om in het hier en nu te staan, het afwezig en ongestructureerd handelen, gebrek aan bewustzijn over de omgeving, of moeite met bewegen (vastzitten).

Aarde tekort     Aarde overdaad
Vermoeidheid zonder aanwijsbare reden – Dunne ontlasting – Bleke tong en lippen – Een droge huid – Een korte of geringe menstruatie – Aambeien en spataderen – Een slechte eetlust – Overgewicht – Geestelijke afwezigheid – Snel en regelmatig blauwe plekken – of bloeduitstortingen – Moe en slaperig na de maaltijd – Kortademigheid na inspanning – Duizeligheid – Baarmoederverzakking – Frequente neusbloedingen – Knorren van de maag – Winderigheid – Hypoglykemie gecombineerd met – een sterk verlangen naar zoet – Een slechte of korte concentratie – Diabetes – Gevoelens van onmacht     Vaak na een langdurige deficiëntie – Verdoofd of suf voelend – Loom gevoel in de ledematen – Doffe hoofdpijn – Schimmelinfecties (bv. candida) – Frequent verstopte neus – Slijmvorming in de luchtwegen – Bobbels en bulten onder de huid – Overgewicht – Braken – Verstopping – De hik – Handenwringen – Snel bezorgd zijn – Overdreven opofferingsgezindheid – Dwangneuroses – Slechte concentratie en – niet helder kunnen denken – De tong is vaak dik en – plakkerig beslagen – Opvallend is ook de overdaad aan fysieke rommel, stapels en een overvol bureau of een warrige gedachtegang

Emotioneel gezien: Aarde kenmerkt zich door matiging. Het is de spreekwoordelijke vredestichter; dienstbaar, loyaal in de context van de gemeenschap. De structuur van de energie is georganiseerd rond het Een Worden. Verbonden en onderhandelend met het streven naar harmonie. Altijd met de vraag wat is mijn rol? Waar ben ik? De dimensie waarin de energie bestaat is tijd en ruimte. Als deugd draagt het vertrouwen en uit het zich in concentratie. Seks moet in een allesomvattende verbondenheid. Aarde in disbalans is zorgen hebben en heel veel piekeren.

© 2015. Kompas. Alle Rechten Voorbehouden

You may also like...